פרופ׳ חרמונה שורק

פרס רפפורט לחוקרת בכירה

גישת המחקר הבין תחומי של פרופ' שורק קידמה את הבנתנו לגבי תפקידי אצטילכולין במצבי בריאות וחולי במוח ובאיברים אחרים כגון הלב. פרופ' שורק חשפה את מעורבותו של אצטילכולין בתגובת המוח למצבי לחץ, והראתה שהבדלים תורשתיים משפיעים על רמת הרגישות והתגובה למצבי לחץ.

במהלך קריירת מחקר של למעלה מ-35 שנה, פרופ' שורק עבדה בהצלחה עם מדענים ורופאים ושילבה במחקריה את תחומי הגנומיקה, גנטיקה של אוכלוסיות, ביולוגיה מולקולרית, ביו-רפואה ונוירוביולוגיה. השילוב המוצלח הזה תרם תובנות בסיסיות לתחום הנוירוביולוגיה, שחלקן תורגמו מהמעבדה ישירות לטיפול במטופלים.


בוגרת האוניברסיטה העברית בירושלים ובעלת דוקטורט מטעם ממכון וייצמן למדע ותארי דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטאות שטוקהולם, ארלנגן ובאר-שבע.


בכדי להעריך את תרומתה של פרופ' חרמונה שורק לביולוגיה ורפואה, יש צורך בהקדמה קצרה. נוירוטרנסמיטרים הם כימיקלים הנמצאים במוח ומוליכים אותות מתא עצב אחד למשנהו. אצטילכולין הוא המוליך הראשון שהתגלה, ונמצא שהוא אחד מהמוליכים העצביים המרכזיים במוח. המערכת הכולינרגית במוח מושפעת מאצטילכולין ובקרה תקינה שלה נחוצה לתפקודי מוח וגוף בריאים.

Share by: