שרון ליפשיץ
אמנות בשעת מלחמה

ליפשיץ יצרה גם כמה סרטים. סרטה "הקו והמעגל", נוצר בשיתוף פעולה עם אמה, יוכבד ליפשיץ, וזכה ב"פרס עדי" של מוזיאון ישראל לשנת 2010. סרטה "המבקר" (2019) הוא פרי שיתוף פעולה עם האדריכל זוכה פרס פריצקר, וואנג שו. הסרט עוסק במחקר הנוף העירוני שבו הוקם מוזיאון נינגבו להיסטוריה בסין, אשר נבנה מפסולת הכפרים ההרוסים במחוז יינג'ואו החדש. הסרט מתמקד בזיכרון אישי וקולקטיבי, ומציע את נרטיב הבנייה והנוכחות של המוזיאון כאנדרטת זיכרון (לא רשמית) להרס העצום של המרחב האורבני בסין מאז תחילת המילניום.
הסרט עליו מוענק פרס רפפורט 2024 לליפשיץ מתעד אותה במאמצים להקים מחדש את הארכיון של אביה, עודד ליפשיץ (84), עיתונאי ואיש שלום, שנחטף מביתו בקיבוץ ניר עוז בשבת השחורה ה-7.10.23 יחד עם אימה יוכבד (85), צלמת ופעילת שלום, ששוחררה משבי החמאס. הסרט משלב קטעי כתיבה של אביה, קטעי ארכיון של קיבוץ ניר עוז לצד ארכיון משפחתי המורכב מצילומי הסטילס של יוכבד, קטעי ארכיון בהם מופיע האב, כולל קולות שלו מראיונות שערך לאורך השנים, ועשרות שעות אותן תיעדה ליפשיץ לאורך עשרים שנה. "כל עבודת החיים של הוריי נשרפה. הרעיון הוא לבנות את הארכיון מחדש. זו עבודת חיים של עשייה, רעיונות, אהבת המקום ואהבת האדם. משם מתחיל הסרט".
שרון ליפשיץ נולדה בבאר שבע ב-1971, וגדלה בקיבוץ ניר עוז. היא למדה אדריכלות ב-AA, בית הספר לאדריכלות בלונדון וכן במכללת קופר יוניון בניו יורק. בעלת תואר שני באומנות מ-Central Saint Martins בלונדון, ותואר דוקטור מאוניברסיטת מזרח לונדון (UEL).
ליפשיץ היא מנהלת משותפת של המרכז להפקה יצירה ותרבות (CCP) ב- UELבלונדון, שם היא מרצה בחוג לאומנות עכשווית וכן בחוג ללימודי קולנוע תיעודי ניסיוני בתוכנית MFA ב-UCL.
יצירתה של ליפשיץ מונעת מסקרנות לגבי אנשים ואמונה בקדושת השיחה. במהלך 25 השנים האחרונות, עבודתה האומנותית מבקשת לנהל משא ומתן על זיכרון אישי וקולקטיבי וטראומה במרחב הציבורי באמצעות יצירת סרטים, אובייקטים מבוססי טקסט והתערבויות בקנה מידה עירוני שהם תוצאה של מפגשים, שיחות וחברות. יצירתה פורצת את גבולות האומנות ההשתתפותית ותורמת תרומה משמעותית לדיון על לאומיות, גבולות, ניידות, זהות, זיכרון קולקטיבי ואמנזיה.
יצירתה "Speaking Germany" (2007) זכתה בתחרות בין-לאומית לחנוכת המוזיאון היהודי במינכן (JMM). היצירה מבוססת על מפגשים ושיחות המתחקות אחר צורת הזיכרון הקולקטיבי והאישי, אמנזיה וטראומה בהתרחשויות יומיומיות, בשיח ציבורי ובמרחב. תערוכת הסקר של ליפשיץ בשנת 2014 ב-JMM כללה "עצות לגבי חיים במשותף במדינה אחת" (2013-2010, בולוניה/פלנדריה, בלפסט) ועבודות שנעשו בגרמניה, ישראל ובריטניה.