פרופ' ינון בן נריה

פרס רפפורט לחוקר בכיר
לאבחון דלקות סמויות ובלתי שגרתיות עשויה להיות חשיבות רבה בהצלחת המעקב והטיפול בסוגי סרטן רבים ובמעבדתו של בן-נריה שוקדים על פיתוח כלים לסיווג סוגי הדלקת והבנה של התפתחותם.

בנוסף על ההישגים במחקר ביו-רפואי בסיסי, פרופ' בן-נריה תרם תרומות משמעותיות בתחום הרפואה התרגומית: פרופ' בן-נריה ופרופ' אלכס לוויציקי פיתחו את המעכבים היעילים הראשונים לחלבון Bcr-Abl המחסלים תאי לוקמיה מיאלואידית כרונית (CML). בסופו של דבר, סללו מחקרים אלה את הדרך לפיתוח תרופת הדגל לטיפול במחלה זאת Gleevec. בנוסף מפתחים כעת במעבדתו בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים, סוג חדש של מעכבים המתמקדים באנזים מזרחן חלבונים מסוג CKI, כסוג חדש של כימותרפיה היעילה במיוחד בטיפול בלוקמיה חריפה.
הבסיס הביולוגי לקשר בין דלקת כרונית וסרטן לא היה ברור למדענים במשך שנים רבות. פרופ' ינון בן-נריה ועמיתיו מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית, חוקרים את הקשר בין דלקת לסרטן בחיות הנושאות סוגי סרטן השכיחים בבני אדם. הם זיהו את המפתח הראשון להבנת הקשר, שנצפה לראשונה כבר לפני 150 שנה, ומצאו שהוא מופעל בדלקת, וכתגובה מייצר חלבונים המגנים על תאי סרטן צעירים ממוות ובכך מאפשרים את התרבותם.

בהמשך זיהה הצוות של בן-נריה תגובות דלקתיות מטיפוס חדש השכיחות בגידולים סרטניים, כולל דלקת סמויה, המתגלה רק באמצעים מיוחדים, ומסייעת להתפתחות סרטן. הם מצאו כי תרופות נוגדות דלקת, כדוגמת אספירין, מדכאות את הדלקת הסמויה בעכברים נושאי סרטן ומשערים כי כאן טמון ההסבר לאפקט האנטי-סרטני המרשים של טיפול ממושך באספירין בבני אדם.
Share by: