נופר וייגה
ירדן גולן
עומר בשה
אמיר גלעדי
ניב זמורה

ירדן גולן
 מהפקולטה לביולוגיה בטכניון, בהנחייתו של פרופ' יהודה אסרף, התמקדה במחקרה במוטציות גנטיות הגורמות לנשים לייצר חלב אם דל באבץ. נשים אלו הנושאות מוטציות בגן SLC30A2 שאחראי על העברת האבץ לחלב האם, מייצרות חלב דל באבץ ובמצבים של הנקה בלעדית עלול להיגרם חסר חמור באבץ בתינוקותיהם היונקים (TNZD; OMIM #608118). ברוב המקרים שדווחו עד היום המחלה מאובחנת מאוחר כאשר התינוקות מגיעים לחסר חמור באבץ, הגורם לפצעים על העור, נשירת שיער, ירידה בתאבון ועצירה בגדילה. הטיפול במקרים אלו הוא תוסף אבץ לתינוק והמשך הנקה. במסגרת עבודת הדוקטורט שלה פיתחה ירדן גולן שיטה לאבחון מוקדם של המחלה, על ידי ריצוף mRNA של הגן SLC30A2 מתאים הנמצאים בחלב אם. באמצעות שיטה מהירה, מהימנה ולא פולשנית זו ניתן לזהות בשלבי ההנקה הראשונים מוטציות בגן SLC30A2 וכן לדעת את רמת הביטוי של הגן (המתבטא באופן כמעט בלעדי רק בזמן הנקה) ולמנוע מתינוקות יונקים להגיע למצב של חסר באבץ בתקופה קריטית זו בחייהם. שיטה זו יכולה בעתיד לשמש לזיהוי ובדיקה של גנים נוספים ולשמש לאבחון מוקדם של מוטציות גנטיות הקשורות לחלבונים שמתבטאים בבלוטת השד בזמן הנקה.      
נופר וייגה
מאוניברסיטת תל אביב פיתחה, בעזרתם של קולגות מהמעבדה של פרופסור דן פאר ופרופסור איתי בנהר, פלטפורמה לרפואה מותאמת אישית, המאפשרת טיפול מדויק במגוון של מחלות כגון סרטן, דלקת ומחלות גנטיות נוספות. הובלה של תרופות באופן סלקטיבי לתאים החולים בלבד, ועל ידי כך שיפור היעילות של הטיפול והפחתת תופעות הלוואי, נחשבת בעיני רבים כגביע הקדוש של עולם הרפואה. בנוסף, רפואה מותאמת אישית דורשת את הגמישות להכווין תרופות למגוון סוגי תאים בספציפיות המותאמת לכל חולה. אולם, בשל אילוצים טכנולוגיים, הטיפולים הקיימים כיום מתמקדים בהכוונה למטרה בודדת בלבד. במחקר הנוכחי נעשה שימוש בתהליכים ביולוגיים בכדי להתגבר על המגבלות הטכנולוגיות הללו ולפתח פלטפורמה גמישה ומותאמת אישית להובלה של תרופות. נופר הדגימה גישה רפואית חדשנית לביטוי של חלבונים אנטי-דלקתיים בתאי מערכת החיסון באופן סלקטיבי, המאפשרת להסדיר את התגובה הדלקתית. הטכנולוגיה שפותחה הינה מערכת גמישה, סלקטיבית ויעילה להכוונת תרופות, הפורצת דרך בתחום הרפואה האישית. מחקרה פותח אפשרויות חדשות לתכנות מחדש של תאים ובסופו של דבר יכול לתרום לפיתוח גישות טיפוליות חדשניות לסרטן, מחלות אוטואימוניות ומחלות גנטיות נדירות. 
אמיר גלעדי
אמיר גלעדי מפתח כלים ניסויים וחישוביים לחקר מערכת החיסון ברמת התא הבודד. למערכת החיסון חשיבות מכרעת בהתפתחות התקינה של האורגניזם, בהתמודדות נגד פולשים זרים, ובהשפעה על מהלך מחלות רבות, כגון סכרת, אלצהיימר וסרטן. מערכת החיסון מורכבת ממגוון רחב של סוגי תאים בעלי התמחויות שונות, כך שאפיונם המולקולרי והבנת ארגונם במרחב ודרכי התקשורת הבין-תאית הינם חיוניים לאבחון תהליכים חיסוניים, ולפיתוח תרופות שיוכלו לרתום תהליכים אלה למטרות טיפוליות.
בשיתוף פעולה עם חוקרים ממעבדתו של פרופ׳ עידו עמית, מהארץ ומהעולם, אמיר פיתח ושכלל טכנולוגיות חדשניות המאפשרות איסוף מידע נרחב במיוחד על פעילותם של עשרות אלפי תאי חיסון במצבם הטבעי בגוף. מידע זה כולל את הגנים שכל תא מבטא, מיקומו היחסי ברקמה, מנגנונים בקרתיים המופעלים בו, ודרכי התקשורת שלו עם תאים שכנים. בעזרת כלים סטטיסטיים מתקדמים, אמיר זיהה מנגנונים תאיים מורכבים ברקמה, וכך אפיין תהליכים התפתחותיים חשובים החל מהיווצרות תאי הדם והחיסון במח העצם, ועד יצירתה של הנישה החיסונית במהלך התפתחותה העוברית של הריאה. כמו כן הראה כיצד פגיעה בסוג תא נדיר או במנגנון בקרתי מסוים מספיקה כדי לשבש לחלוטין את התנהגות המערכת ולגרום לנזק לאורגניזם ולהתפתחות מחלה.
כיום, מחקר זה מאפשר מדידות מדויקות של מצב מערכת החיסון במחלות שונות, ובעתיד, ממצאים אלו יובילו לאבחון משופר של מחלות ולפיתוח תרופות מותאמות אישית.
עומר בשה
מחקרו של עומר בשה מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב מתמקד בחשיפת מסלולים ביולוגיים המקשרים בין שינויים בגנים (גנוטיפ) להתבטאות התופעות הנראות במחלות גנטיות (פנוטיפ). משאבים עצומים מושקעים ברחבי העולם בזיהוי ואפיון גנים, חלבונים, רקמות והקשרים אחרים, תוך שימוש במגוון רחב של גישות ניסוייות. מחקרים אלו מהווים נקודת התחלה לזיהוי מנגנונים המעורבים במצב בריא ומצב מחלה. ידע עשיר זה דורש פיתוח שיטות אינטגרטיביות על מנת לאפשר הבנה עמוקה של רקמות או הקשרים שונים החשובים בהבנת השינויים הגורמים למחלה. במחקרו עומר פיתח שיטות אינטגרטיביות הנגישות ככלים אינטרנטיים, והמאפשרות חיזוי מסלולים מולקולאריים המחברים בין גנוטיפ לפנוטיפ, יצירת רשתות אינטראקציה בין חלבונים המתאימות להקשרים ספציפיים, בדיקה האם אינטראקציות בין חלבונים הן ספציפיות לרקמה או שמא, מתרחשות בכל הרקמות, ובדיקת אילו אינטראקציות השתנו בין רקמות. שיטות אלו מאפשרות לזהות תהליכים או פנוטיפים ספציפיים לרקמות או הקשרים מכמויות המידע העצומות הזמינות כיום. לאור העלייה המטאורית בכמות המידע הזמינה כיום, שיטות וכלים המספקים מבט לפעילות תאים אנושיים, הופכים חשובים יותר ויותר במחקר יישומי של פנוטיפים ומחלות באדם.
ניב זמורה
ניב זמורה, רופא פנימאי מבית החולים איכילוב, מבצע דוקטורט במכון וייצמן למדע בהנחייתו של פרופסור ערן אלינב. במסגרת מחקרו הוא עוסק ביחסי הגומלין בין האדם לבין החיידקים השוכנים בתוכו (הנקראים בשם כולל מיקרוביום), וכיצד הפרעה בשיווי המשקל במבנה ובתפקוד החיידקים עלולה לגרום למחלות שונות, כגון דלקות ומחלות מטבוליות, או להחמיר את התבטאותן. הוא התמקד בטיפולים הניתנים לצורך שינוי המיקרוביום במטרה למצוא דרכים לקדם את בריאות האדם דרך השפעה על החיידקים המצויים במערכת העיכול שלו. מחקר זה עזר להבין את המגבלות הקיימות בטיפולים פרוביוטיים המוצעים כיום, ואף חשף השפעות שלא תוארו בעבר במתן חיידקים פרוביוטיים. בנוסף חקר כיצד גילוי הרכב חיידקי מערכת העיכול עשוי להוות סמן אבחוני למחלות, וכיצד ניתן להרכיב באמצעותו תזונה המאפשרת איזון של רמות הסוכר באופן מותאם אישית.
Share by: