• פרופ' אביגדור שרץ 
    האינטראקציה שבין אור ומערכות ביולוגיות עוררה מאד את סקרנותו של פרופסור שרץ כבר במרוצת לימודי הדוקטורט במכון לכימיה של האוניברסיטה העברית. כראש קבוצה במכון ויצמן למדע עמד על יכולתן של מולקולות כלורופיל לייצר, עקב הארה, רדיקלים המניעים את תהליך הפוטוסינתיזה ושער כי ניתן להשתמש ביכולת זו לייצור רדיקלים הרסניים לגידולים סרטניים. בהנחה כי הגידול הסרטני הוא איבר רעיל ובהשראת תהליכים טבעיים הגורמים לנמק רקמות ואיברים המסכנים את האורגניזם השלם על ידי פולס של רדיקלים חמצניים וחנקן חד חמצני המיוצרים בכלי הדם הגידוליים, פיתח יחד עם פרופסור יורם סלומון המנוח ממכון ויצמן גישה חדשה לריפוי סרטן הקרוייה "תרפיה פוטו-דינמית מוכוונת כלי דם (VTP - Vascular Targeted Photodinamic Therapy). בשיטה זו מיוצרים הרדיקלים הנדרשים על ידי הארת קומפלקס המורכב מחלבון דם (סרום אלבומין) ונגזרת כימית של כלורופיל שמקורו בחיידקים פוטוסינתטים, לאחר עירויה לזרם הדם. הארת הקומפלקס בתוך כלי הדם מביאה לייצור קטאליטי של הרדיקלים הנדרשים, סגירה מיידית של כלי הדם הגידוליים ותהליכים ביולוגים נוספים המביאים לנמק מוחלט של הגידול תוך 16-24 שעות לאחר ההארה. 
    במשך שנות המחקר סונתזו במעבדתו של פרופ. שרץ מאות נגזרות כלורופיל עד שנמצאה המולקולה המתאימה-_ "תוקד-מסיס"_ לטיפול יעיל ובטוח. שיטת הVTP עם תוקד-מסיס נוסתה לראשונה להסרת גידולים סרטניים בערמונית.

    סיומם המוצלח של הניסויים הקליניים, הביא לאישורה בקהילה האירופית, ישראל ובמקסיקו כקו טיפול ראשון בחולי סרטן ערמונית מקומי. אישורה בארה"ב נמצא במגעים מתקדמים. הפרוצדורה הקלינית עורכת 60-80 דקות ובמהלכה מוחדרים בעזרת הדמייה, סיבים אופטיים דקים המחוברים ללייזר לאזור הגידול. אינפוזיה של "תוקד-מסיס" (10 דקות) ולאחריה הארת איזור הגידול דרך הסיבים האופטיים (20 דקות). התוקד מתנקה מגוף המטופל תוך שעות ספורות, תגובת הרקמה הגידולית חזקה במידה נכרת מזו של הרקמה הנורמלית בסביבת הגידול. בתוצאה מכך הטיפול לא פוגע בתיפקוד המיני וביכולת עצירת השתן של המטופל. טיפול זה מהווה חלופה לבחירה הקיימת היום בפני המטופל והרופא בין מעקב פעיל לבין הסרת הערמונית עם תופעות הלוואי הכרוכות בכך. 
    בניסיונות בגידולים סרטניים בבעלי חיים נמצא כי VTP עם תוקד-מסיס מעורר תגובה חיסונית אנטי- סרטנית. הפעלה מקומית של השיטה בשילוב עם חומרים המשפיעים על המערכת החיסונית גורמת להיעלמות מיקרו-גרורות וריפוי באחוז גבוה של החיות המטופלות. מימצא זה הביא לארבעה ניסויים קלינים חדשים בבתי חולים מובילים בעולם בחולים עם סרטני שד, דרכי השתן העליונות, ושט, וסרטן ערמונית מתקדם.


    פרופ' יורם סלומון (ז"ל)
    נולד לחופי הכינרת וגדל בירושלים. נפטר בספטמבר 2017, לאחר שנים ארוכות של מאבק עיקש במחלת הסרטן. הותיר אחריו את אשתו, דניאלה, שלושה ילדים ו-8 נכדים.

    פרופ' סלומון ז"ל שירת כפרופסור במכון ויצמן למדע. לפני שהתחיל בחקר הטיפול הפוטודינמי במחלת הסרטן (PDT), הוא חקר מעבר אותות באמצעות קולטנים מצומדים לחלבוני G (GPCR). מחקרים אלה גרמו ליורם להתעניין בשיטות ובנושאי מחקר אשר הובילו אותו בסופו של דבר למחקר ה-PDT.

    פרופסור סלומון קיבל את תואר ה-Ph.D שלו באוניברסיטה העברית בירושלים בשנת 1972. לפני הצטרפותו למכון ויצמן למדע בשנת 1975 הוא התמחה במכוני הבריאות הלאומיים בארה"ב (National Institutes of Health). שבע שנים לאחר חזרתו ארצה נבחר לתפקיד ראש המחלקה לשירותים ביולוגיים, ומאוחר יותר שימש כראש המחלקה לחקר הורמונים וכיושב-ראש המועצה המדעית של מכון ויצמן.

    יורם ייזכר תמיד בזכות גילויים פורצי-דרך של מנגנוני GPCR ומחקריו ב-PDT. במיוחד, שיתוף הפעולה הממושך שלו עם פרופ' אביגדור שרץ ממכון ויצמן הוביל לפיתוח חומר בשם "טוקאד" (Tookad-Soluble Vascular Targeted Therapy) (TS-VTP©) אשר זיכה את השניים בשנת 2012 בפרס סרג'יו לומברוזו. השיטה אותה פיתחו במשותף אושרה באירופה ובמקסיקו לטיפול ממוקד בסרטן הערמונית. השיטה נמצאת כעת בניסויים קליניים בסוגי סרטן נוספים. יש לציין כי התהליך החדש של הסרת סרטן, משלב בצורה ייחודית כימיה אורגנית, טכנולוגיית לייזר וביולוגיה של גידולים. בעיקרון, התהליך הרפואי אותו פיתחו סלומון ושרץ כולל הזרקה של חומר מיוחד, אשר עובר הפעלה מקומית באזור הגידול הסרטני באמצעות קרן לייזר. הקרן יוצרת רדיקלים חופשיים ואלה חוסמים הגעה של כלי דם לגידול הסרטני ובכך גורמים לנסיגתו.
    Share by: