מיכל שוורץ

פרס רפפורט לחוקר ביו רפואי בכיר 

ב-2016 היא הגיעה לפסגת המחקר שלה כשגילתה שאימונותרפיה, המציעה טיפול על ידי מערכת החיסון, יכולה להוביל לשינוי מהפכני במחלת האלצהיימר. לאחרונה הוקמה חברת סטארט-אפ לפיתוח אימונותרפיה לטיפול באלצהיימר. זו הפעם הראשונה שתיבדק גישת טיפול המבוססת על הפעלת מערכת החיסון, בניגוד לטיפול המכוון ישירות למוח. פרופ' שוורץ פרסמה יותר מ-300 מאמרים מדעיים בכתבי עת מובילים כמו Nature, Science, Nature Medicine, Neuroscience, Nature Review ו- Journal of Clinical Investigation. על תרומתה הבולטת היא זכתה בפרסים ותארים רבים, ביניהם פרס אלקון, תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב למהפכה מדעית ותרומתה לקידום המדע, דוקטור לשם כבוד אורח באוניברסיטת מנצ'סטר, חברות כבוד באגודה הבינלאומית לאימונותרפיה ובפרס בלומברג למצוינות על הישגיה בביו-רפואה.

רבים מתלמידיה של פרופ' שוורץ סיימו דוקטורט בהנחייתה כמקבלי פרסי הצטיינות במכון ויצמן למדע על הישגיהם המדעיים, והם נושאים בתפקידים בכירים באקדמיה ובתעשייה בארץ ובעולם.

פרופסור מיכל שוורץ היא פרופסור מן המניין לנוירואימונולוגיה במכון ויצמן למדע. שוורץ היא אחת המדעניות המובילות בעולם בתחומה ולאחרונה נבחרה לנשיאת האגודה הבינלאומית לנוירואימונולוגיה.

במהלך עבודת הדוקטורט שלה במכון ויצמן בתחום האימונולוגיה הכימית, היא החלה להתעניין בקשר ודמיון בין ה"פלסטיות" של מערכת החיסון לזו של המוח. בתום המחקר, היא גילתה שמערכת החיסון היא "סם חיים למוח", כאשר היא נחשפה לאחת השאלות הקשות ביותר בחקר המוח: מדוע אין התחדשות של תאי מוח לאחר פציעה. בתחילת עבודתה, מסקנותיה והצעותיה של מיכל שוורץ, שעמדו בניגוד לגישה המקובלת באותה תקופה, התקבלו בספקנות בקהילה המדעית. 
במשך כמעט שני עשורים התמקדה שוורץ בפענוח מנגנון התחזוקה והריפוי של המוח על ידי מערכת החיסון, ובהשלכות של דיאלוג זה בין שתי המערכות - המוח והמערכת החיסונית - על הזדקנות המוח ועבור מחלות מוח ניווניות. תיאוריה זו מקובלת כיום כאחת התיאוריות החדשניות המסייעות בפתרון חלק מתעלומת המוח.

Share by: